'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ


Ο Θυρεός του Ν.Α.Τ

Δεν θα παραξενέψει κανέναν αν πω για τις δραματικές ημέρες που ζει ο τόπος μας. Όλοι ζούμε την βασανιστική αγωνία για το αύριο.                                                             Εξ αρχής τονίζω ότι με το δημοσίευμα μου, δεν θέλω να δώσω σε κανέναν το δικαίωμα να πει ... «Εμείς τα  λέγαμε». Απαντώ, σε όσους κυβέρνησαν αυτή την πατρίδα :      Τα «ίδια έπραξαν»! Να και η σημερινή κατάντια  μας. Στιγματίζω όμως τη στάση της σημερινής κυβέρνησης, που ανερυθρίαστα αυτόπροσδιορίζεται «Αριστερή», ενώ τα πεπραγμένα της συνηγορούν για το αντίθετο.           
Αριστερή κυβέρνηση σημαίνει φροντίδα, πόνος, κοινωνική πρόνοια  και αγάπη για τον «Λαό». 
Οράματα και εφαρμογές για ένα καλύτερο αύριο.  Καθημερινή βελτίωση των συνθηκών της ζωής. Φιλολαϊκή Πολιτική. Έργα και όχι ψεύτικα λόγια. 
Κύριοι Λυπάμαι. Μας εξαπατήσατε και εσείς, όπως άλλωστε το έκαναν και οι άλλοι. Καθημερινά, αποδείχνεστε ότι είσαστε «μια από τα ίδια». 
Εδώ σταματώ, αλλά δεν σας συγχωρώ...!                                                         
Ευτυχώς ή δυστυχώς, φυλλοροείτε. Όπως βλέπετε εδώ και καιρό, σας εγκαταλείπουν τα καλύτερα στελέχη σας. Τι επικαλούνται ; Ότι εξαπατήσατε τους πάντες. Αναφέρομαι σε πολιτικούς, για αυτό και δεν ρωτώ για αίσθημα ντροπής.


Γνωρίζω ότι οι γνώσεις μου είναι λίγες, Ταπεινές οι σπουδές μου. Αν μιλώ, μιλώ μέσα από συναισθήματα της καρδιάς.        Τα παθήματα μου και την άδικη κατάντια του κλάδου των Ναυτικών. Κύριοι, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι το περιεχόμενο της τσέπης σας. Αα.., ναι και η επανεκλογή σας στον απαλό και προσοδοφόρο βουλευτικό θώκο. Να σας ρωτήσω  μήπως γνωρίζετε την προσφορά του κλάδου μας ; 
Μήπως ξώφαλτσα ακούσατε ότι ο κόσμος της «Ναυτιλίας» και κυρίως οι χιλιάδες των ναυτικών ήταν από το 1950 έως και το 1974 οι αιμοδότες του Έθνους μας;   
   

Στιγμιότυπο μιας ολόκληρης ζωής

Δυστυχώς για εμάς, «καμιά» κυβέρνηση, οποιασδήποτε αποχρώσεως δεν αναγνώρισε την τεράστια προσφορά μας. Δυστυχώς για εμάς, αναλώσαμε τη ζωή μας στα πελάγη. Δεν υπήρξαμε κομματικός στρατός.   
Δεν ψηφίζαμε και δεν μας  είχατε κατατάξει στην κομματική πελατεία σας, Για αυτό και μας αγνοήσατε. Θα αμαρτήσω ρωτώντας σας, αν γνωρίζετε την ιδιαιτερότητα του Ναυτικού Επαγγέλματος. Θαρρείτε πως εμείς εργαζόμαστε Δευτέρα – Παρασκευή έξω και τις αργίες  08:00 – 16:00 και το Σαββατοκύριακο σπίτι;  

Λάθος κύριοι οι παππούδες και οι πατεράδες μας, έλειπαν μακριά, δυο και τρία χρόνια. Αν σας πω ότι οι γυναίκες της ράτσας μου, ακόμα προ ολίγων ετών, όλες φορούσαν «μαύρα», μήπως θα καταλάβετε το γιατί ; 
Πάντως όχι για μόδα.                   

Μήπως έλαχε κάποιος από όλους σας να διαβάσει ότι το «Ιστορικό »   Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) (Merchant Seamen’s Fund),  είναι το βασικό ίδρυμα κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας των Ελλήνων Ναυτικών;  
Ακούσατε ποτέ ότι είναι  ο αρχαιότερος οργανισμός κοινωνικής ασφάλισης τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης; 
Γνωρίζετε ότι ιδρύθηκε το 1861; Αν παρ’  ελπίδα το γνωρίζετε και το καταργείτε , τότε είσαστε «ανιστόρητοι»  για να μην πω κανέναν πιο βαρύ χαρακτηρισμό ο οποίος δε αρμόζει στα ήθη και την δική μου αξιοπρέπεια.                

Την Αττική γη, κοσμούν δυο ιστορικά κτήρια.  Κορυφαίο η «Ακρόπολης» και αμέσως μετά το «ΝΑΤ».  Με απόφαση σας το καταργείτε.                           
Ποιο;                                          
Το καμάρι της πρωτοπόρου στα ασφαλιστικά πατρίδας μας ! Αν δεν είσθε ανιστόρητοι  τότε τι είσαστε; Ας μην το πω εγώ. 
Αλήθεια με ποιο σκεπτικό μας εντάσσετε στο ΙΚΑ ή σε έναν κοινό για όλους φορέα; Ρωτώ ο αδαής  «Τα ίδια χρήματα καταθέταμε μηνιαίως;»
Ίδιες οι συνθήκες εργασίας; Αυτό είναι κράτος δικαίου ; Αυτά ευαγγελίζεται η «πρώτη φορά αριστερά» ; 
   
Μήπως κάποιος ειδικός, σας είπε για την τεχνογνωσία των υπαλλήλων του ΝΑΤ ; Αλήθεια μήπως κάποιος από τους εργατολόγους σας, γνωρίζει κάτι το πολύ απλό; 
Πόσες κατηγορίες πλοίων υπάρχουν ;    
        
Αλήθεια μήπως, κάποιος, σας ψιθύρισε στο αυτί, πόσα πληρώνουν οι Αξιωματικοί Εμπορικού Ναυτικού για την ασφάλιση τους σήμερα , για να τους δώσετε αύριο ψίχουλα ! Να σας πω κάτι απλά, αλλά όχι ανεύθυνα όπως κάποιος  άλλος ..: «Χρήματα υπάρχουν»!  
Υπάρχουν και αν θέλετε μπορείτε να τα βρείτε.
Που;                                     
Στην μεγάλη «Ελληνική Ναυτιλία», χωρίς όμως Έλληνες ναυτικούς. Σήμερα στα πλοία μας,  υπηρετούν γύρω στους 70.000 αλλοδαποί ναυτικοί. Φορολογήστε τους! Τολμήστε αν θέλετε και αν μπορείτε. Φυσικά δεν το πιστεύω !                                 
Αλήθεια οι εργαζόμενοι στα κότερα, γιατί να είναι αρμοδιότητα του ΙΚΑ ή οι αλιείς του ΟΓΑ;  Ναυτικοί είναι και αυτοί !       Φυσικά η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, αφήνει να εννοηθούν πολλά. 
«Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε σήμερα για επιβάρυνση του ναυτιλιακού τομέα στην Ελλάδα όταν τα στοιχεία που έχει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αποδεικνύουν περίτρανα ότι υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για τη ναυτιλία από ότι έχει η Ελλάδα» και «ο νοών νοείτο». Χαρίσατε τα πάντα για την «ανταγωνιστικότητα » της οικονομίας μας .     

καπετάν Μιχάλης Γ. Καριάμης
                                       
Ρωτώ και πάλι ο αδαής : Σωστά και εύπεπτα όσα μας πασάρετε αλλά αν υπάρχει τέτοιο ευνοϊκό καθεστώς στην πατρίδα μας, γιατί δεν έρχονται επιχειρήσεις ;     
Για να είμαι δίκαιος, εγώ, ο πάντα ευκολόπιστος, νοιώθω αμυδρή ελπίδα όταν αναφέρουν πως θα γίνουν, τρία ταμεία κύριας ασφάλισης . Το ΙΚΑ για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, ο ΟΓΑ για τους αγρότες και το ΝΑΤ για τους ναυτικούς, όπως προβλέπει το τελικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Ακόμα δηλώνουν ότι : «Δεν θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις, ούτε ως προς την ηλικία ούτε ως προς τον υποχρεωτικό χρόνο θαλάσσιας υπηρεσίας για τους ναυτικούς»  
Φυσικά όποιος τα ακούει σας πιστεύει;



Μιχάλης Γ. Καριάμης
Πλοίαρχος Ε. Ν.

Πρόεδρος  «ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ»
(Ναυτικός Σύλλογος Κορυδαλλού)




9 σχόλια:

  1. Καλημέρα, ευχαριστώ.
    Σκέφτομαι όσα γράφεις, αναλογίζομαι πως ο πατέρας για εμάς ήταν περισσότερο μια φωτογραφία στο σαλόνι παρά άνθρωπος με σάρκα και οστά, αφού τα μπάρκα τότε κρατούσαν 2 -3 χρόνια. Άφηναν βρέφη νεογέννητα κι έβρισκαν παιδιά ολόκληρα που έτρεχαν να κρυφτούν πίσω απ τα φουστάνια των γυναικών του σπιτιού.
    Ξέρω είμαι εκτός θέματος, άλλη είναι η ουσία του άρθρου σου και σχετικά με όλα αυτά αναρωτιέμαι καιρό.
    Τι κάνουμε τώρα;

    Αγγελική Κατερη

    ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα αυτά τα είχε "δει" πολύ πριν από μας ο Διονύσιος Σολωμός ο οποίος έγραψε το ανεπανάληπτο: "Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κι αγαπημένε, πάντοτε ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε"! Καλημέρα.
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΣ.

    ***

    Μια χαρά τα λέτε Καπετάν Μιχάλη!!!!
    Ποιός έχει την ευαισθησία να ακούσει?

    Μ.Μ.ΠΑΠ.


    ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελπίζω να το διαβάσουν πολλοί. Χειροκροτώ!
    Δεν μου αρέσει ·
    Aggeliki Syrri Stefanidou
    ***
    Με τις συντάξεις μας τι θα γίνει?γιατι ένας,κάποιος και όλοι μαζί δεν ζητάμε τα λεφτά που μας κλέβουν?αυτοι,αποδεδηγμενα τα εξανεμησαν,τα καρπώθηκαν ,πλούτισαν! Τώρα εται θα μείνουν,κάποιοι μερικοί που το καταλαβαίνουν αυτό γιατί δεν συμβουλεύονται νομικούς να δούμε τι μπορουμαι να κανουμαι,εσείς που τόσα κάνετε και γνωρίζετε ,δεν μπορείτε να μάθετε κάποια πράγματα ,κατάποςο είναι νόμιμο αυτό που έξανεμιζει τις συντάξεις μας που καμία δουλεια το κράτος δεν είχε?πολυ θέλω να μάθω ποσό νόμιμο είναι αυτό που Μα κάνουν!
    ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝ.
    ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νιός ήμουνα και γέρασα, όταν πρωτάκουσα αυτή την λύση της φορολόγησης των αλλοδαπών ναυτικών για μια κάποια ανακούφιση, αν όχι σωτηρία του ΝΑΤ. Γιατί δεν το τολμούν? Τι φοβούνται? Μήπως δεν έρχονται αλλοδαποί ναυτικοί στα ελληνικά βαπόρια? Και που θα πάνε? Στα γερμανικά που δεν υπάρχουν? Η μήπως το άλλο το τελείως παλαβό, πως, λέει, να φορολογήσεις κάποιον χωρίς αυτό να είναι ανταποδοτικό? Και γιατί να είναι? Ναι, γιατί θα πρέπει η όποια φορολόγηση του φιλιππινέζου ναυτικού να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και να μην είναι απλά ένα χαράτσι για την σημαία που θα του δώσει ψωμί, ένα χαράτσι για την σωτηρία του ΝΑΤ, ένα χαράτσι για τον έλληνα ναυτικό που τούστρωσε τον δρόμο και που τώρα καλείται να ζήσει με συντάξεις πείνας, που δεν έχουν καμία σχέση με το βιωτικό επίπεδο των Φιλιππίνων, πληρώνοντας απανωτά χαράτσια. Η μήπως θεωρούν δίκαια ανταπόδοση τις παχυλές κρατήσεις μιάς ολόκληρης ζωής στην "λαμαρίνα" για να "απολαύσουμε" τώρα στα γεράματα συντάξεις επαιτείας. Και γενικώς τις όποιες τεχνικές λεπτομέρειες, πιστεύω ότι είναι πολύ εύκολο να τις βρούνε και να τις εφαρμόσουν. Τόσες και τόσες διακρατικές συμφωνίες έχουν κάνει κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους, μια ακόμη για να σωθεί αυτό το "έρμο" το ΝΑΤ δεν μπορεί να γίνει?

    Aygoustos Anass

    ***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα και ειδικά για τους ποντοπόρους, που πολλές φορές ζούσαν τρομακτικές καταστάσεις. Όχι βέβαια ότι υστερούσαν και οι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακριβώς έστι έκαναν την Εμπορική ναυτιλία και απαξιωσαν τους Ναυτικούς και τις οικογένειές τους !!!

    Γιώτα Γιώτα Συγχαρητήρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καπετάν Μιχάλη ! Μονο θαυμασμό ανάμεικτο με θλίψη εχω για τα γραφόμενα σας !!!!! ;;;;; Σαν παιδί πλοιάρχου και γεννημένος αλλα και μεγαλωμένος στην Ναυτομάνα Καρδαμυλιτικη Γη εχω στην ψυχή μου τα βιώματα της Οικογενειας του Ναυτικού ( Μπαρκαρε ο Πατερας μου όταν ήμουν 10 και όταν επέστρεψε με βρήκε σχεδόν.... έφηβο ). Ο αδριάντας του Αφανή Ναυτικού μας ... ωστόσο είχε φιλοξενήσει πολλές ψυχές χαμένων Ναυτικών μας και πάμπολλες μάνες και γυναίκες Ναυτικών ! είχαν ντυθεί στα μαύρα. Νέος και εγω Καπετάνιο μου απο αγάπη και σχεδόν μοναδικό επαγγελματικό προσανατολισμό ακολούθησα την περήφανη ναυτική παράδοση και επέλεξα το * Ναυτικό Επάγγελμα * έφτασα Υποπλοίαρχος ... Μα σαν γεννήθηκε ο πρώτος μου Γιος και ξανά μπάρκαρα τα πράγματα στο μυαλό μου και την ψυχή μου άρχισαν να αλλάζουν . Ευτυχώς μαζι με την Γυναίκα μου στήσαμε μια επιτυχημένη επιχείρηση και έτσι εγινα στεριανος. Βέβαια παντα μου έλειπε η Γέφυρα κα Να αγιάσει το στόμα σου Κλεόβουλε. Άν και δεν γνωριζόμεθα μας έχεις συγκινήσει όλους εμάς τους απόμαχους της θάλασσας.Καλά να είσαι και ο Θεός να βάλει το χέρι του να μας σώσει από αυτές τις αριστερές πεινασμένες ακρίδες.

    ι η αρμύρα της... Και αν όπως λένε μια φορά Ναυτικός για παντα Ναυτικός-ταξιδευτής έμεινα κοντά στην Οικογένεια μου και η ψυχή μου ταξίδευε μαζι σας μέσα απο τις αναμνήσεις μου. Δυστυχώς Καπετάνιο μου άμα απευθύνεις τα λόγια σου σε αυτούς που ποτε τους δεν εχουν βρέξει τον καλο μαθημένοι κωλο τους είναι ... Χαμένα λόγια. Εχεις δίκαιο, φαίνεται πως χαμένοι υπάνθρωποι μας διοικούσαν παντα. Προδότες που για την καρέκλα τους πουλούν την ψυχή τους στον διαβολο.... Μα Βα είμαστε βέβαιοι ... Εκεί θα πάνε αν αγγίξουν το Ιερό Ναυτικό Απομαχικο Τανειο....

    Κλεοβουλος Ζολωτας

    * * * *

    Να αγιάσει το στόμα σου Κλεόβουλε. Άν και δεν γνωριζόμεθα μας έχεις συγκινήσει όλους εμάς τους απόμαχους της θάλασσας.Καλά να είσαι και ο Θεός να βάλει το χέρι του να μας σώσει από αυτές τις αριστερές πεινασμένες ακρίδες.

    Vasilis Christofis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  8. Πολύ ωραία τα λες συνάδελφε θα έλεγα το ίδιο κείμενο να το στείλεις και στα κανάλια που καθημερινά έχουν τους δήθεν υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που νοιάζονται για τους εργαζόμενους κ ναυτικούς και να διαβαστεί κ να το ακούσει όλη η Ελλαδα

    Nikos Sikakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  9. Πάντα εύστοχος και καυστικός Μιχαλάκη μου; αλλά δυστυχώς κανενός το αυτί δεν ιδρώνει.

    George Economou

    ΑπάντησηΔιαγραφή