'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΙ ΒΙΓΛΑΤΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΤΑΜΙΑΣ









Αφιερωμένο στον Αξέχαστο  Πατέρα μου , τον οποίο, προ ετών η τύχη, διάλεξε, αυτή τη συγκεκριμένη μέρα,  να τον πάρει από κοντά μας για πάντα. Πατέρα, σκύβω την κεφαλή μου, με ευλάβεια και σεβασμό στην Άγια σου Μνήμη ... !!!  








                     Ο Ερημίτης Άγιος και  Στερνός Βιγλάτορας της Ποταμιάς 

Ο καινούριος χρόνος άρχισε να μετρά μέρες , σε λίγο θα έλθει η 17η του Γενάρη μια μέρα σημαδιακή για τους Αμανίτες που είχαν την θεία τύχη να γεννηθούν ή να έλκουν την καταγωγή τους από το ωραιότερο δημιούργημα του ανθρώπου , που είναι φτιαγμένο , από πέτρα , πολύ μεράκι και ιδρώτα , την Αγιασμένη Ποταμιά  
  

Το ''τριώροφο'' της Ποταμιάς
              

Ημέρα μνήμης Αντωνίου Οσίου του Μεγάλου . Ημέρα εορτής του ερημίτη , προστάτη , μοναδικού της κάτοικου και συνάμα στερνού της βιγλάτορα .  Το ταπεινό ιερό του , μεγαλειώδες μέσα στην απλότητα του χώρου . 
Με απλωμένη , την ζεστή πατρική του αγκαλιά , θα περιμένει για μια χρονιά ακόμα , σ ΄αυτήν εδώ την ευλογημένη από τον θεό γωνιά της γης , τα ξενιτεμένα του παιδιά τις κόρες και τ’ αγγόνια του , να φτάσουν από τα πέρατα του κόσμου , για να βρεθούν και να γιορτάσουν μαζί του. Για να νοιώσουν το χάδι του, την καυτή του πνοή και την ανάσα του !  


                      ''Παλιά Ποταμιά'' Χίου

Άλλοι για να κλάψουν , θωρώντας την ερημιά του χωριού τους , με τα λατρευτά του χαλάσματα , φέρνοντας στο νου τους θύμησες παλιές , από τα τότες περασμένα , όταν υπήρχε ζωή . 


                 Τα απομεινάρια του ''Πατρικού Σπιτιού''

Και ενώ εδώ στην απάνθρωπη πολιτεία , των ξεριζωμένων ψυχών , ψάχνουν παρέα να εκδράμουν στο χωριό σαν χειμερινοί προσκυνητές και να σωθούν για λίγες μέρες , εγώ ξεφυλλίζοντας το βιβλίο "ΣΤΟ ΜΥΡΟΒΟΛΟ ΝΗΣΙ" εκδόσεως 1950 γραμμένο από τον τότε Μητροπολίτη Χίου ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ , στην σελίδα 24 και υπό τον τίτλο « ου φοβηθήσομαι κακά , ότι συ μετ΄ εμού ει…..» διάβασα ένα άρθρο επίκαιρο για τον προστάτη Αφέντη , Κύριο και Άγιο της Ποταμιάς. Σας παραθέτω τμήμα αυτού , ως εγγράφει με την επικρατούσα ορθογραφία της εποχής , με μόνη διαφορά το μονοτονικό σύστημα στίξεως . 



« Ήμουν την ημέρα του Αγίου Αντωνίου σ΄ ένα απόκρημνο χωριό της βορείου Χίου , την Ποταμιά . Εόρταζε . Μούπαν ότι ποτέ δεν έγινε το πανηγύρι με καλοκαιρία . Ή θάβρεχε ή θα χιόνιζε . Κι΄ οι γεροντότεροι δεν ενθυμούνται καλωσύνην εκείνη την ημέρα . Γυρίζοντας από το πανηγύρι πάνω σ΄ ένα μουλάρι αντίκριζα το φαρμακερό βοριά να με περνάη ως τα κόκκαλα . Οι Έλληνες Χριστιανοί κάτοικοι του χωριού , υπέροχοι άνθρωποι , γεμάτοι καλωσύνη και αγαθότητα μα και καύχημα γιατί ο Δεσπότης επήγε τέτοια εποχή στο χωριό τους , με είχαν τυλίξει όσο μπορούσαν πειό πολύ για να μην κρυώσω . Θεέ μου τι καλωσύνη ! τι ψυχική ωμορφιά των ανθρώπων αυτών ! Άκουγα τα λόγια τους , απλά , ανεπιτήδευτα και μου ΄ ρχόταν να κλάψω από συγκίνησι . Υπάρχουν ακόμη τέτοιοι άνθρωποι στον κάσμο ; Ο Γηώργης , ένας νέος επίτροπος της Εκκλησίας , με συνώδευσε από το χωριό στη Βολισσό , που μας περίμενε το αυτοκίνητο . 


                   Παράθυρο στην Παλιά Ποταμιά

Πολλές φορές ο βορηάς έπεφτε πάνω μου τόσο ορμητικός , που παρ΄ ολίγο να με αναποδογυρίση . Και το μουλάρι ετρίκλιζε στο ξέσπασμα του , Ο Γηώργης προσπαθούσε με λόγια να με παρηγορήση . Ήθελε να με πείση ότι ο Άγιος Αντώνιος έκαμε το θαύμα να μη βρέξη , ούτε να χιονίση , ότι μας βοηθεί να πάμε καλά . 

Από εδώ ξεκινά η γενιά μου. Το ''Καριάμικο'' και αργότερα ''Πουπάλικο''
             


Αλήθεια , Γέροντα , μου έλεγε , ο Άγιος Αντώνιος είναι θαυματουργός . Μια χρονιά - μας διηγούνται οι πατεράδες μας – ένας από τη χώρα είχε τάξει ένα σταμνί λάδι στον Άγ. Αντώνη . Την παραμονή της εορτής ξεκίνησε από την Χώρα για την  Ποταμιά . Όταν ήταν απάνω στις Πηγάδες , στην κορυφή του Αίπους , άρχισε να  Χιονίζει . Μεγάλο κακό . Σε λίγη ώρα δεν ήξερε που βρισκόταν . Όλα χάθηκαν από μπροστά του . Όλα σκεπάστηκαν από το χιόνι. Στενοχωρέθηκε ο άνθρωπος  Έβλεπε Πολύ στενόχωρα τα πράγματα . Άρχισε να χάνη το θάρρος . Είχε περάσει το μεσημέρι . Το χιόνι όσο πήγαινε και δυνάμωνε . Απέκαμε πειά . Στηρίχθηκε σ΄ένα πεύκο κι΄ έκαμε το Σταυρό του . ΄Αγιε μου Αντώνη , είπε , το τάμμα μου ξεκίνησα να σου φέρω και να πεθάνω στο βουνό ; Λυπήσου τα παιδάκια μου. Και τον πήραν τα κλάμματα . Ξαφνικά ακούει πίσω του πατήματα μέσα στο χιόνι . Ένας καλόγερος μεσόκοπος πηγαίνει κατά πάνω του γεμάτος χιόνια . Επήρε θάρρος Γειά χαρά , παιδί μου – του είπε – που βρέθηκες εδώ με τέτοιον καιρό ;  Ο χριστιανός δείχνοντας του το σταμνί είπε :Ένα τάμμα πάω να φέρω στον Άγιο Αντώνιο στην Ποταμιά . Μα κινδυνεύω να χαθώ  .  Έλα μαζύ μου – του είπε ο καλόγερος . Εγώ ξέρω καλά τα μέρη αυτά και θα πάμε καλά . Κι΄ εγώ για την Ποταμιά πηγαίνω  . Τον ακολούθησε . Μπρος ο καλόγερος , πίσω ο Χριστιανός , έφθασαν στην Ποταμιά χωρίς να κουρασθή καθόλου . 



                            Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Παλιάς Ποταμιάς - Χίου

Του έδειξε από ψηλά την εκκλησία και του είπε : Αυτή είναι η εκκλησία . ώρα καλή  . Όταν ο ξένος έφθασε στο χωριό διηγήθηκε το περιστατικό κι όλος ο κόσμος εσταυροκοπιώνταν Είχαν να το κάμουν . Όσες φορές το διηγούνταν οι πατεράδες μας έκλαιγαν . Εδάκρυσε και ο Γηώργης ! Tι ώμορφη καρδιά ! Εθυμήθηκα και εγώ την υπέροχη εικόνα του Ιδρύματος . και την διηγήθηκα . Ο Γηώργης με ολοφάνερη συγκίνηση την παρακολουθούσε .


Ένα μπαλκόνι σε έχαν χαμένο ...Παράδεισο ...!!!

Όταν τέλειωσα κινώντας χαρακτηριστικά τα κεφάλι μου είπε : Γέροντα μου , να μη μας αφήση ο Θεός να φύγουμε από κοντά Του , τι θα γίνουμε χωρίς Αυτόν ;  Έκανε τρείς φορές το Σταυρό του , υψώνοντας τα μάτια του προς τον ουρανό .έκαμα κι΄εγώ το Σταυρό μου με ανατρίχιασμα επαναλαμβάνοντας τα ίδια λόγια του αγαθού χωριάτη  Θεέ μου ! Μην αφήσης το λαό Σου να φύγη από κοντά Σου . Χωρίς Εσένα , Κύριε τι θα γίνουμε;» 


Χαλάσματα... που κάποτε έκρυβαν ζωές και όνειρα πολλά - ΠΑΛΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ - ΧΙΟΣ

Γνώρισα την ύπαρξη αυτού του κειμένου στο σεβαστό μου Δημήτριο Μαρκ .Πουλή ο οποίος επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Δεσπότη στην Ποταμιά μια και ο ίδιος μαζί με τον Γιώργη Aνδρ. Ελευθερίου , ο οποίος ήταν τότε επίτροπος , και για τον οποίο υπάρχει αναφορά στο όνομα του , ήταν αυτοί που φρόντισαν για την μεταφορά . 
Σαν επίλογο στην συζήτηση μας ο Κυρ Δημήτρης είπε με αναστεναγμό . « Αχ Μιχάλη μου , να ζούσα αυτές τις μέρες στην Ποταμιά να έβλεπα τον ποταμό του χωριού πού λένε πως φέτος μετά τόσα χρόνια έχει νερό !» Με μιας μου ήρθε στο νου το συνεχές παράπονο του γέροντα Δημήτρη Καριάμη , και τόσων άλλων που είναι αναγκασμένοι να ζουν μακριά από την μητρική γη ! Ή για την μανία φυγής ,που διακατέχει τον αδελφό του Παναγιώτη , τις ελάχιστες ημέρες του ερχομού του στην Αθήνα μετά την έντονη πίεση των παιδιών του . Κάνω και εγώ τον σταυρό μου και ρωτώ τον ύψιστο παραφράζοντας τα λόγια του Γιώργη  «Θεέ μου ! Γιατί άφησες τον λαό σου , να φύγει από την γη του ; Χωρίς αυτήν Κύριε τι θα γίνουν ;» 

Ο Παππούς μου Μιχάλης Γ. Καριάμης - Η Γιαγιά Ελένη (το γένος Κουμέντη) Η θεία Μαρία (Κουτέπα) Ο  θείος Γιάννης και στα γόνατα του παππού μου ο πατέρας μου  Γεώργιος Μ.  Καριάμης ( Σμύρνη 1922 . Λίγο πριν το χαμό)



Φέρνοντας στον λογισμό τον ξεριζωμό της ράτσας μου από τούτον εδώ τον τόπο, μονολογώ με πικρό παράπονο  «Μακάρι να μην φεύγανε απ εδώ ποτέ - Μακάρι ! Κάνε το θαύμα σου Ερημίτη Άγιε Αντώνη να ξαναγυρίσουν  στο μυροβόλο νησί μας. Στον Αγιασμένο  και ευλογημένο τόπο.  Στην Άγια Μάνα Γη μας, πάλι !» 

Γίνονται σήμερα θαύματα ……. ; 
Μην πείτε  με σιγουριά...  ΌΧΙ
Ας ευχηθούμε Ας το πιστέψουμε και ας πούμε με σιγουριά και ... ελπίδα...Ναι  ! ! !











Μιχάλης Γ. Καριάμης 
{ ΣΑΝΤΟΥΡΗΣ } 
ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Ε . Ν 
Κορυδαλλός / Γενάρης , 2003 

                                                                                                *          *          *          *

Υ/Γ Η ορθογραφία του κειμένου παραμένει ως έχει εις το βιβλίο. 
Αμανίτες = Οι κάτοικοι των χωριών γύρω από το βουνό της Βόρειας Χίου «Αμανή»

Παλιά φωτογραφία του Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου Παλιάς Ποταμιάς  (Άγνωστη η ημερομηνία)







39 σχόλια:

  1. Από :Dimitris Perigiali

    Σήμερα 2- -1 -β2014 , στις 10:57 π.μ.

    Μου ζωντανεύεις τις μνήμες της Π. Ποταμιάς την ''απλάδα'' του χωριού
    το σχολείο και τον Άγιο Αντώνιο.
    Μιχάλη να είσαι πάντα καλά και καλή εβδομάδα.
    Δ. Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΑΣ ΧΑΙΔΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΘΟΥΣ ΜΑΣ ΚΙ ΑΣ ΖΕΣΤΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ (ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΡΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΡΗΜΊΑ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΠΗΣ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλα στην όμορφη ποτάμια που σήμερα Γιωρταζη και την λατρεύω

    Σπυριδούλα Ψάλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία καπετάν Μιχάλη .Όπως πάντα και τούτο το κείμενο σας με συγκίνησε πάρα πολύ. Γράφετε τόσο ωραία και συνεχίσετε να γράφετε τέτοια .Είσθε πολύ περιγραφικός ,λόγο πλαστής αξεπέραστος που αφήνετε το συναίσθημα σας να ξεχειλίζει. Συγχαρητηρια και συνεχίστε το γράψιμο.

    Ευαγγελια Κοκκινακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eugenia Evangelinos Τι ομορφιά ...συγκίνηση
    νοσταλγία , υπέροχες
    φωτό και η θεία Μαρία ..!
    τα μάτια της η ίδια λάμψη !
    ακόμα και στα χρόνια που την γνώρισα ...όλο ζωή

    Eugenia Evangelinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τον Μέγα ........., τον ακολουθήσαντα του προφήτη και προδρόμου Άγιου ΙΩΑΝΝΗ, το δίδαγμα ..........,
    Πολλές εν τη γη παγίδες του Αλάστωρος, .............είπε μοι Άγγελος ΚΥΡΙΟΥ, η ταπεινοφροσύνη.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΑΝΤΩΝΙΔΕΣ και Αντωνιές, σε όλους.

    Καμάρης Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ὁ τὰ πάντα ποιήσας νεύματι σῷ, τοὺς ἐν πίστει θανέντας Χριστιανούς, πατέρας προπάτορας, πάππους δὲ καὶ προπάππους τε, ἀδελφοὺς καὶ φίλους, πλουσίους καὶ πένητας, βασιλεῖς καὶ ἄρχοντας, ὁμοῦ καὶ μονάζοντας, ὅπου τῶν Δικαίων καὶ Ἁγίων σου πλήθη, ἁπάντων ἡ οἴκησις, δυσωποῦμεν ἀνάπαυσον, ὡς Θεὸς εὐδιάλλακτος, Δέσποτα Χριστὲ Βασιλεῦ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν παρέχων αὐτοῖς, ὧν ἐξήμαρτον πάντες οἱ δοῦλοί σου.
    Δόξα Πατρί και Υιό, και Αγίο Πνεύματι
    Καὶ νῦν και Αεί και στους αιώνας τω. Αιώνων ΑΜΗΝ
    Χαριστήριον αἶνον χρεωστικῶς, ὡς ἡ Χήρα ἐκείνη δύο λεπτά, προσφέρω σοι Δέσποινα, ὑπὲρ πασῶν τῶν χαρίτων σου· σὺ γὰρ ὤφθης σκέπη, ὁμοῦ καὶ βοήθεια, πειρασμῶν καὶ θλίψεων, ἀεί με ἐξαίρουσα· ὅθεν ὡς ἐκ μέσης, φλογιζούσης καμίνου, ῥυσθεὶς τῶν θλιβόντων με, ἐκ καρδίας κραυγάζω σοι· Θεοτόκε βοήθει μοι, πρεσβεύουσα Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δοθῆναί μοι· σὲ γὰρ ἔχω ἐλπίδα ὁ δοῦλός σου.
    ΑΜΗΝ
    Μακάριοι, οὓς ἐξελέξω, καὶ προσελάβου Κύριε.
    Ἱλάσθητι Δέσποτα, παρακλήθητι Σωτήρ, καὶ δεῖξόν σου τὸ ἔλεος, δεῖξον σπλάγχνα, καὶ σῶσον ὡς ἀγαθός, τῆς γῆς πάσης ἅπαντας, οὓς πρὸς σὲ μετηγάγου ὡς φιλάνθρωπος.
    .Αἱ ψυχαὶ αὐτῶν ἐν ἀγαθοῖς αὐλισθήσονται.
    Ναμάτων ἐν κλύσμασι, καὶ ἐν ῥείθροις ποταμῶν, καὶ τοὺς ἐξαίφνης θνήξαντας, τοὺς ἐν νάπαις, καὶ ὄρεσι, καὶ ὀπαῖς, τὸν βίον τελέσαντας, μὴ παρίδῃς, ὡς μόνος εὐδιάλλακτος.
    Δόξα Πατρὶ και Υιό, και Αγίω Πνεύματι.
    Ὁ βλέπων ὡς Κύριος, ἐν θαλάσσῃ, καὶ ἐν γῇ, τοὺς ἐν ἀδήλῳ θνήξαντας, τοὺς πολέμοις καὶ μάχαις καὶ ἐν πληγαῖς, δεινῶς τελευτήσαντας, πάντας οἴκτειρον Σῶτερ, ὡς φιλάνθρωπος.
    Καὶ νῦν και Αεί, και στους Αιώνας ΑΜΗΝ .
    Ἡ πάναγνος Δέσποινα, ἡ τεκοῦσα τοῖς βροτοῖς, τὸν κυβερνήτην Κύριον, τῶν παθῶν μου τὸν ἄστατον καὶ δεινόν, κατεύνασον τάραχον, καὶ γαλήνην παράσχου τῇ καρδίᾳ μου.
    ΑΜΗΝ

    Καμάρης Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγκινητικό αφιέρωμα στον πατέρα σου Μιχάλη . Πραγματικό μνημόσυνο , αν και πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα !!!

    Markella Kyros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καπετάν Μιχάλης Καριάμης προσπαθώντας το χρέος απέναντι στον Βιολογικό μου πατέρα εαυτό μου και στο θέλημα για αυτό που ο ΘΕΟΣ ποιήσας Ημάς.
    Υ.Γ. Τα λόγια μου φτωχά, και οι πράξεις μου φτωχές.

    Καμάρης Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πηγή θρεπτική κάθε αφήγησή σου καπετάνιε μου. Σ' ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. Καλημέρα σας , Καπετάν Μιχάλη.... Αγίου Αντωνίου , έφυγε για τό μεγάλο ταξίδι στην αιωνιότητα και στην Αληθινή Ζωή!!! Στην Αγκαλιά του Δημιουργού , ο αείμνηστος πατέρας σας!!! Ο βιγλατορας της Ποταμιάς.... Νά ζητε εσείς πολλά χρόνια να έχετε την ευχή του,να τόν τιμάτε και να τον θυμάστε όπως τού αξίζει!!! Στη φωτογραφία φαίνεται ο δυναμισμός η γεναιωτητα και η λεβεντιά τού κεκοιμημένου πατρός,που δε σας κρύβω πως διέκρινα μεγάλη ομοιότητα στα χαρακτηριστικά τού προσώπου του!!!! Μου θύμησε πολύ έντονα η μορφή του εσάς!!!! Ο αείμνηστος ποιητής πατέρας μου,είχε πολλούς δεσμούς φιλικούς με τα Βορειοχωρα!! Κυρίως με Ποταμιά και Πισπιλουντα!!! Και κάθε τέτοια μέρα φρόντιζε νά ανάβει μεγάλη λαμπάδα στον Άγιο Αντώνη!!!! Έχει την ονομαστική εορτή της η Μητέρα μου , ονομάζεται Αντωνία!!! Είδατε τί αναμνήσεις μου ξύπνησε και τι μου θύμησε η φωτογραφία και το κείμενο σας!!! Ο Θεός ας τους αναπαυει εν ειρήνη!!!! Κι επειδή η ζωή συνεχίζεται.....μας χάρισε άλλη μια Αντωνία!!! Την ανηψια την κόρη του μικρού μου αδερφού τού Σιδερη!!!

    Ιάσμη Χαλλιορή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  12. Ακούγοντας την Φωτεινή να μιλά γι αυτόν κατάλαβα ότι ήταν εξαιρετικός άνθρωπος!! Αιώνια του ή μνήμη!! Ναστε γεροι να τον θυμάστε κ να τον μνημονευετε!!

    Αγγελικη Καραμουζου-Σαρρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  13. Υπέροχες θύμησες καπετάνιε. Να ζεις να τον θυμάσαι και να μεταλαμπαδεύεις τις ιστορίες της Ποταμιάς.

    Nikos Georgoulis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είδα,διάβασα, συγκινήθηκα πολύ,κι έκλαψα,με όσα αναρτήσει!!! Με τον αείμνηστο Δημήτρη Μ. Λαγό,που αναφέρεται στο κείμενο,σας γνωστοποιω πως είμαστε κουμπάροι!! Ο αείμνηστος ποιητής πατέρας μου. ΚΏΣΤΑΣ Ι.ΧΑΛΛΙΟΡΗΣ, έχει βαφτίσει τόν Μάρκο Δημητρίου Λαγό υιό

    Ιάσμη Χαλλιορή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  15. Μου ζωντανεύεις τις μνήμες της Π. Ποταμιάς την ''απλάδα'' του χωριού
    το σχολείο και τον Άγιο Αντώνιο.
    Μιχάλη να είσαι πάντα καλά και καλή εβδομάδα.

    Δ. Κ. 2014

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΑΣ ΧΑΙΔΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΘΟΥΣ ΜΑΣ ΚΙ ΑΣ ΖΕΣΤΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ (ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΡΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΡΗΜΊΑ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΠΗΣ )

    ΦΥΣΣΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ18 Ιανουαρίου 2018 - 8:39 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 19 Ιανουαρίου 2018 - 12:55 π.μ.
    Χρόνια πολλα στην όμορφη ποτάμια που σήμερα Γιωρταζη και την λατρεύω

    Σπυριδούλα Ψάλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 19 Ιανουαρίου 2018 - 1:31 π.μ.
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία καπετάν Μιχάλη .Όπως πάντα και τούτο το κείμενο σας με συγκίνησε πάρα πολύ. Γράφετε τόσο ωραία και συνεχίσετε να γράφετε τέτοια .Είσθε πολύ περιγραφικός ,λόγο πλαστής αξεπέραστος που αφήνετε το συναίσθημα σας να ξεχειλίζει. Συγχαρητηρια και συνεχίστε το γράψιμο.

    Ευαγγελια Κοκκινακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 18 Ιανουαρίου 2019 - 8:13 π.μ.
    Eugenia Evangelinos Τι ομορφιά ...συγκίνηση
    νοσταλγία , υπέροχες
    φωτό και η θεία Μαρία ..!
    τα μάτια της η ίδια λάμψη !
    ακόμα και στα χρόνια που την γνώρισα ...όλο ζωή

    Eugenia Evangelinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 16 Ιανουαρίου 2020 - 9:31 μ.μ.
    Τον Μέγα ........., τον ακολουθήσαντα του προφήτη και προδρόμου Άγιου ΙΩΑΝΝΗ, το δίδαγμα ..........,
    Πολλές εν τη γη παγίδες του Αλάστωρος, .............είπε μοι Άγγελος ΚΥΡΙΟΥ, η ταπεινοφροσύνη.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΑΝΤΩΝΙΔΕΣ και Αντωνιές, σε όλους.

    Καμάρης Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 7 Ιουνίου 2020 - 7:46 π.μ.
    Συγκινητικό αφιέρωμα στον πατέρα σου Μιχάλη . Πραγματικό μνημόσυνο , αν και πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα !!!

    Markella Kyros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 7 Ιουνίου 2020 - 7:52 π.μ.
    καπετάν Μιχάλης Καριάμης προσπαθώντας το χρέος απέναντι στον Βιολογικό μου πατέρα εαυτό μου και στο θέλημα για αυτό που ο ΘΕΟΣ ποιήσας Ημάς.
    Υ.Γ. Τα λόγια μου φτωχά, και οι πράξεις μου φτωχές.

    Καμάρης Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Simone Vignoso15 Ιουνίου 2020 - 10:45 π.μ.
    Πηγή θρεπτική κάθε αφήγησή σου καπετάνιε μου. Σ' ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να ζήσετε να τον θυμόσαστε και όπως σωστά λες «παρακαταθήκη» τα έργα του. Και οδηγός όλων υμών. Έχω γνώση γι αυτό αντιλαμβάνομαι κάθε λέξη στο κείμενο σου. Καλή Κυριακή. Ευχές από καρδιάς κάπταιν.....

    Nicholas D. Chatzimanolis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπημένος θείος Γιώργης! Αλησμόνητος για πολλές γενιές θα είναι!

    Maria Dimko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πόση συγκίνηση στο κείμενό σας!Κατάνυξη ιερή, νοσταλγία!!!!!!!!!!!Να είστε πάντα καλά!Οι γονείς σας είναι τόσο περήφανοι για σας!

    αγγελικη ρεβη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αναπαυμενος Σεσωσμενος ο πατερας σας Καπετανιε! Να ειστε καλα να τον θυμαστε παντα! Το κειμενο σας συγκινητηκοτατο! 🌹

    Κωνσταντίνα Τζούγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  28. Κ Μιχάλη πολύ όμορφος ο πατέρα σας Του μοιαζετε πολύ φαίνεται λεβεντανθρωπος όπως και εσυς Να είσαστε γερός και να τον θυμάστε και Πάνω από όλα η ψυχές ποτέ δεν φεύγουν είναι πάντα μέσα στην καρδιά μας πόσο όταν είναι Αγαπημένα πρόσωπα.

    Μαρινα Ταυριδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημέρα Κύριε Μιχάλη Να είστε καλά και να τον Θυμάστε Οι Γονείς μας και να φύγουν πάντα ειναι ζωντανή στην Καρδιά μας 🙏🙏

    Koula Demetris Frangias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. εικονίδιο σήματος
    Ο Θεός να τον αναπαύσει συνάδελφε. Η μνήμη, ο σεβασμός και όσα τράβηξαν για μας να ζήσουμε εμείς καλύτερη ζωή από εκείνους τους αξίζει.

    Stelios Gialias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Όμορφη φωτογραφία του πατέρα σου καπετάν Μιχάλης Kariámēs Κράτα τα όμορφα απομνημονεύματα. Να τον θυμάσαι με χαρά είναι πάντα στην καρδιά σου.

    Doortje van Lieshout

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Σαν υλικός κόσμος ορίζεται όχι μόνο το σύνολο των αντικειμένων
    ̟που βρίσκονται έξω α̟πό τον άνθρω̟πο,
    αλλά και οι ̟πράξεις της κακίας ̟που δια̟πράττει ή νοείται.
    Τέλος, δεν είναι τα ̟πράγματα-αντικείμενα ̟που γεννούν τα ̟πάθη στον άνθρω̟πο, αλλά η σχέση του με το νόημα τους. ΜΕΓΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγια και ευλογημενα χωματα, που δυστιχως τα αφησαμε πισω μας, αλλα παντα μεσα στην καρδια και το μιαλο μας.

    Diamantis Boulis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  34. Αθάνατος συνεχίζοντας, όταν ποτέ δεν παύσεις να μνημονεύεις ΕΣΥ και ο οικο σου και την ΙΣΤΟΡΙΑ απο στόμα σε στόμα θα μεταφέρεται σε κάθε βήμα του ταξιδιού του οίκου του ... και οι ριζες θα απλώνονται ποιο βαθιά και τα κλαδιά του δένδρου θα γιγαντώνονται και θα απλώνουν και οι καρποί του, θα τα λυγίζουν φθάνοντας στην γη, για να περπατήσουν και να μιλήσουν ..

    Καμάρης Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Μέρα θύμησης ,...πάντα μνημονευεις με ´αγαπη δεν λησμονούμε .!

    Eugenia Evangelinos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ευγενια καλαγκια-μουρατιδου - - - Να 'σαι καλά να μην ξεχνάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αιωνία η μνήμη του αγαπημένου σας πατέρα καπετάν Μιχάλη. Νά ζήσετε νά τιματε την μνήμη του.

    Τασσώ Γαΐλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή