'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ







ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ  ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ                                                       ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ 

Όλα προμήνυαν μια λαμπρή εκδήλωση για να τιμηθούν οι ευεργέτες και οι δωρητές του  Δρομοκαΐτειου  Ψ.Ν.Α , το οποίο μετρά ζωή άνω των 126 ετών. Η διοίκηση, είχε φροντίσει μέσω προσκλήσεων αλλά και μέσω τηλεφώνου να κάνει όσο το δυνατόν γνωστή την εκδήλωση  στο ευρύ κοινό της υπεράριθμης Χιακής παροικίας της Αττικής. Πέραν αυτών, στην πετυχημένη εκδήλωση των Πυργούσων στο Παλατάκι Χαϊδάριου, η ακούραστη πρόεδρος του συλλόγου «ΠΥΡΓΙ», κ. Μαρία Μπρη – Παπαμακάριου,  είχε υπενθυμίσει  το γεγονός σε όσους τους τιμούσαν με την παρουσία τους . Ο καλός καιρός της χθεσινής ημέρας, συνηγορούσε σαν καλός οιωνός. 




Η συγκέντρωση σύμφωνα με το πρόγραμμα, είχε αφετηρία τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων  εντός του ιδρύματος . Γίναμε κοινωνοί μιας κατανυκτικής θείας μυσταγωγίας. Ακολούθως  έλαβε χώρα ξενάγηση στο υπέροχο Μουσείο και στο μουσειακό τυπογραφείο της εποχής του Όθωνα .   Στο αμφιθέατρο, ο σεβαστός πρόεδρος του ιδρύματος και εκλεκτός συμπατριώτης μας κ. Ισίδωρος  Πρώϊος, καλωσόρισε και παρουσίασε τους παρευρισκόμενους, τον ομιλητή και το πρόγραμμα. Ακολούθησε ομιλία του πρώην προέδρου   Αγγειολογικής Εταιρείας και όχι μόνον κ. Αναστασίου Τριπολίτη. Θέμα του, τι άλλο, λόγω της ημέρας από το  : «Η συμβολή των Χίων εις την πρόοδο της Ελλάδος και των Ελλήνων». 



Το ότι ο γιατρός είναι χαρισματικός ομιλητής, το γνωρίζουμε όλοι μας εδώ και αρκετά χρόνια. Ποτέ μα ποτέ δεν κούρασε το ακροατήριο του. Πάντα είχε τον τρόπο να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού του. Χθες όμως μας έδειξε άλλη μια ανθρώπινη πλευρά του. Αυτή του υπέρ ευαίσθητου ανθρώπου. Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που λύγισε, δάκρυσε και η φωνή του βγήκε σπασμένη και τσαλακωμένη. Θερμό χειροκρότημα, του έδινε κουράγιο, κάθε φορά που το είχε ανάγκη. Το τέλος της ομιλίας του επικεντρώθηκε στις δύσκολες ημέρες και τα προβλήματα που πέρασε και περνά το Χιώτικο Κληροδότημα. Τον διαδέχτηκε στο βήμα η αγαπητή Δέσποινα, πρόεδρος του Σωματείου  «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ » - Φίλη ψυχής  κ. Νίκη  Σκαρβέλη, η οποία με όμορφο και συγκροτημένο , άψογο λόγο, εστίασε τους αμέτρητους  προβληματισμού της στα γεγονότα που μας διακατέχουν καθημερινά. Προέτρεψε όλους μας να αγωνιστούμε για έναν κόσμο καλύτερο, για έναν κόσμο αγάπης που είναι και η μεγαλύτερη αλήθεια στους αιώνες. Σταράτος και «αντρίκιος» ο λόγος του π. Προέδρου του Κληροδοτήματος και εκλεκτού συμπατριώτης μας κ. Νίκου Τσική. 



               ο τ. Πρόεδρος κ. Νικ. Τσικής με τον γράφοντα 

Αναφέρθηκε στους διαρκείς αγώνες του Διοικητικού Συμβουλίου και τις έως σήμερα νικηφόρες εκβάσεις τους. Ζήτησε για μια ακόμα φορά, συσπείρωση όλων των Χιακών δυνάμεων και κατέθεσε προτάσεις, ώστε να διαβούμε για μια ακόμα φορά τον επικίνδυνο σκόπελο. Γεμάτος λογική ο λόγος του σεβαστού μας κ. Παναγιώτη Βαρλά. Γεμάτος θέρμη , ζωντάνια και επιθυμίας προσφοράς, ο λόγος του Στρατηγού Δημητρίου Σκαρβέλη. Έδωσε ελπίδες σε όλους τους παρευρισκόμενους για καλή και συνετή δράση. Ακολούθως, μίλησε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου, ο οποίος με παρακλητικό τόνο ζήτησε την άμεση και έντονη παρεμβολή όλων των Χίων και δη των επιφανών και ισχυρών για την υπόθεση της ύπαρξης και του ρόλου δια τον οποίο συνεστήθη το ίδρυμα.  Μίλησαν ιατροί καθώς και πολιτική  αυτοδιοικητική κίνηση, προσκείμενη στον Συνασπισμό. Σε παρέμβαση μου , υπενθύμισα στο ακροατήριο ότι έχουμε να κάνουμε με μια πατρίδα «Κακιά μητριά».  



Κων. Νοντόκωστας Ιατρός - Αναστ. Τριπολίτης, ιατρός - Μιχ. Καριάμης, Πλοίαρχος Ε.Ν 

Για ένα κράτος χωρίς συνέχεια και συνέπεια. Τόνισα δηκτικά ότι σαν ναυτικός έχω κακιά πείρα από όσα ανάλγητα και χωρίς αιδώ, στέρησαν από το μόχθο μας. Θύμισα την ατυχία ενός άλλου Χιακού κληροδοτήματος,  της Ραλλείου παιδαγωγικής Ακαδημίας Πειραιώς. Την απώλεια εδαφικών εκτάσεων του Δρομοκαιτείου. Δήλωσα με παρρησία την υπόνοια και τον φόβο μου, ότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις έχουν στόχο το εκλεκτό «φιλέτο»  των 403, περίπου στρεμμάτων ( αν δεν κάνω λάθος) ιδιοκτησίας του Χιώτικου αυτού κληροδοτήματος. Για μια ακόμα φορά με τις ισχνές μου δυνάμεις, στρεφόμενος σε αυτούς που μας κυβερνούν τονίζω να μην δέχονται κοινωνική πολιτική ή δωρεές από ιδιώτες . Από την στιγμή όμως που τις κάνουν αποδεκτές, είναι υποχρεωμένοι να τις σεβαστούν. 



Στο βήμα ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ισ. Πρώιος - Νικ. Τσικής - Στρατηγός Δημ. Σκαρβέλης - Νικ. Ψαρρός , Αντιπρόεδρος - Αντ. Χλωρός , Δικηγόρος και Γεωρ. Λιβανός Νομικός Σύμβουλος του ιδρύματος

Παρά την κούραση, εκλεκτοί Χιώτες νομικοί, οι κκ. Αντώνης Χλωρός. Γεώργιος Λιβανός και ο κ. Νικόλαος Ψαρρός, αντιπρόεδρος του ιδρύματος, κατάθεσαν σκέψεις και προτάσεις για τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων για τη σωτηρία του Δρομοκαΐτειου. Η εκδήλωση, έκλεισε με κέρασμα στο φουαγιέ του αμφιθέατρου.   Δυστυχώς,  πολλοί λίγοι μα εκλεκτοί Χιώτες δήλωσαν την παρουσία. Επιστήμονες, κυρίως ιατροί και Νομικοί. Άνθρωποι των γραμμάτων. Ο Προαναφερθείς Στρατηγός , εκπρόσωποι των Μητροπόλεων Χίου και Νικαίας και του βουλευτή Χίου κ. Κ. Τριαντάφυλλου. Ο πρώην Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Τηνιακός και όπως πάντα, αριθμός πλοιάρχων.  Πέρα από τον πρόεδρο της ΟΧΣΑ, την πρόεδρο του Συλλόγου «ΠΥΡΓΙ» και τον «ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ» τον οποίο εκπροσώπησα ο  πρόεδρος του και τα όλα Χιακής καταγωγής μέλη του Δ.Σ ,ουδείς άλλος εκπρόσωπος Χιώτικου Συλλόγου, έγινε αντιληπτός από τον γράφοντα. Έλαμψαν με την απουσία τους.  Πικρία και μόνο εκφράζω, τίποτα παραπέρα. Αν δεν έλαβαν γνώση ή αν δεν υπήρξε συντονισμός, ας προσέξουν για την επόμενη φορά να ανταποκριθούν σε κάθε     
΄΄ Πανχιακό κάλεσμα ΄΄. 



                        Μιχ. Κούτελος - Μιχ Καριάμης . Μαρ. Μπρή - Παπαμακάριου - 
                             Νικ. Τσικής -   κ. Κούτελος - Πόπη Στεφάνου - Χαλκιά 

Οι μέρες είναι δύσκολες  για όλους μας. Αν δεν αντιλήφτηκα κάποιον, ζητώ ταπεινά συγνώμη.  Θα ήθελα να τονίσω, το ανούσιο των χαιρετισμών μέσω μηνυμάτων. Την παρουσία και την ανάληψη συντονισμένης δράσης έχουμε ανάγκη και όχι το να ακουσθούν τα ονόματα κάποιων.  Θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά. Σύμφωνα με τον σοφό μου φίλο κ. Νίκο Χαλκιά,  Προ αρκετών ετών, υπήρχε  στην Αττική η των «Χίων Επιτροπή» αποτελούμενη από τους τρεις βουλευτές του νησιού μας. Τους ακαδημαϊκούς μας. Τον πρόεδρο του «ΚΟΡΑΗ». Επιχειρηματίες και κοινωνικούς παράγοντες. Συντόνιζαν και έφερναν εις πέρας τα όποια προβλήματα ενέκυπταν. 



                                   Οι ελάχιστοι της Μεγάλης Χιακής Παροικίας 

Κατ εξαίρεση, τονίζω την σεμνή και συνεχή παρουσία των σεβαστών κκ Τάκη Φαφαλιού. Σταμάτη Μανέ. Καπετάν Κώστα Φράγκου, Κων. Ντούλη και σύσσωμης της οικογένειας της κυρίας των Γραμμάτων μας  Πόπης Στεφάνιου – Χαλκιά θα κλείσω με την έκκληση προς αποτροπή της ανίερης πράξης του θανάτου του Δρομοκαΐτειου μετά από 126 χρόνια προσφοράς στον άνθρωπο.  Το μέλλον, η δύναμη και η ευτυχία ανθρώπων και κράτους, έχει ως  θεμέλιο την  υγεία ατόμου και συνόλου. Ας συνεχίσουμε με το χαμόγελο στα χείλη τον αγώνα μας κόντρα στα κελεύσματα των κοράκων της συμφοράς και της εξαθλίωσης.  Τα εγγόνια, τα παιδιά μας και εμείς οι ίδιοι απαιτούμε και δικαιούμαστε ένα καλύτερο αύριο. Μην ξεχνάμε όμως ότι χωρίς αγώνες, αυτό, κανείς δεν μας το χαρίζει. Αδέρφια μου, Ψηλά το κεφάλι.

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Πλοίαρχος Ε.Ν





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου