'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΣΤΕΡΩΝ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ







                          Ο Γράφων, παρουσιάζει τους διακεκριμένους επιστήμονες  

Η 12η Αυγούστου, ενεστώτος έτους θα πρέπει να χαρακτηρισθεί σαν κορυφαία στιγμή για τα πολιτιστικά δρώμενα, όλων των εποχών, του πανέμορφου χιώτικου ναυτότοπου της Λαγκάδας. Δυο κορυφαίες μορφές της παγκόσμιας αστροφυσικής, ο κ Σταμάτης Κριμιζής της ΝΑΣΑ και η χωριανή μας κ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαστήματος, μας τίμησαν με την παρουσία τους.      


Ο οικοδεσπότης κ. Π. Πάσσας μετά των εκλεκτών  επιστημόνων 

Δέκτες των κελευσμάτων του ακούραστου Λαγκαδούση φυσικομαθηματικού κ. Παναγιώτη Κ. Πάσσα, όχι απλά δέχτηκαν αλλά χάρισαν απλόχερα «Δωρεά Κοινωνία Γνώσης» στην φερέλπιδα μαθητιώσα νεολαία του χωριού μας. Μοναδικές οι στιγμές για όλους τους τυχερούς της «Σύναξης». Απίστευτες οι εμπειρίες που ζήσαμε, κρεμασμένοι όλοι από τα χείλη των εκλεκτών «Δασκάλων». Θεία, απλά και ανθρώπινα τα λόγια των τρανών σκαπανέων του διαστήματος. Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό – καλωσόρισμα του γράφοντος και την απόδοση ευσήμων προς των οικοδεσπότη και διοργανωτή κ. Π. Πάσσα, οι δύο διακεκριμένοι μύστες της γνώσης, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, και λόγια κατανοητά για ανθρώπους κάθε ηλικίας, άρχισαν να προετοιμάζουν τα παιδιά για να πετάξουν μαζί τους στα άστρα.


                   Οι φερέλπιδες νέοι προσηλωμένοι στα λόγια των μεγάλων δασκάλων 

Το αχόρταγο ακροατήριο, αποτελούσαν άνθρωποι κάθε ηλικίας και μόρφωσης. Μαθητές δημοτικού. Γυμνασιόπαιδες. Φοιτητές. Καθηγητές Μέσης εκπαίδευσης. Απόφοιτοι Ανωτάτης εκπαίδευσης. Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Εμπορικού Ναυτικού. Εν ενεργεία επιστήμονες και συνταξιούχοι. Η σεμνή και ταπεινή παρουσία της Καθηγήτριας Ογκολογίας / Αιματολογίας κ. Βασιλικής Παπά – Γεωργαριόυ, κοσμούσε μαζί με τους Λαμπρούς ομιλητές την ομήγυρη. Ξεχωριστή η παρουσία του κ. Μανώλη Φύσσα, καθώς και των φιλομαθών Καρδαμυλίων φοιτητών της παρέας του νεαρού Μανώλη Α. Καραμούζου οι οποίοι με χαρά και αγωνία μάθησης, άφησαν τον ευλογημένο τόπο τους για να γίνουν δέκτες της ουράνιας μυσταγωγίας από τους δυο ξεχωριστούς ομιλητές .



Μαζί με τα μαθητούδια και διακεκριμένοι επιστήμονες 

Μετά το πέρας της διάλεξης, ακολούθησε φιλική συζήτηση. Οι ερωτήσεις και η απαντήσεις έπεφταν βροχή. Κάλυπταν μεγάλο φάσμα σκέψεων και προβληματισμών . Ξεκινούσαν από την μαγεία των αιθέρων. Τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα και έφθαναν έως τη φιλοσοφική σκέψη. Από τον Επίκουρο στον Αϊνστάιν. Μέσα σε κλίμα γενικής ευφορίας και ευδαιμονισμού, διασταυρώσαμε τα λεκτικά ξίφη και τις διαφορές σκέψης με τον αδελφοφίλο μου Μανώλη Φύσσα. Η γελαστή Δρ Χ. Γιαννόπαπα, είχε διάλογο με όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, θέλοντας να μάθει τις σκέψεις κα τα πιστεύω τους για το αύριο. 



                          ο κ. Εμμ. Φύσσας  σε μοναδικές στιγμές
  
Δεν θα ήταν υπερβολή, παραφράζοντας, να ονομάζαμε την συνάντηση της Λαγκάδας σαν : «Σύνοδο των Αστέρων». Με τη σκέψη ακόμα στο όσα έλαβαν χώρα στην φιλόξενη οικία της οικογένειας του κ. Π. Πάσσα και της Δικηγόρου συζύγου του, κ. Μαρκέλλας Ασπρούλη, πιστεύω ότι αυτό που βίωσαν οι νεαροί βλαστοί μας, μόνο στα όρια της φαντασίας τους θα μπορούσε να τους συμβεί . Μετά από πολλά χρόνια, αναφερόμενοι σε αυτή την απρόσμενη εύνοια της τύχης τους, θα λένε με καμάρι «Ήμουν και εγώ τότε εκεί!». Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Πιστεύω ακράδαντα ότι η πρώτη επαφή της Δρ. Χριστίνας Γιαννόπαπα με τους συγχωριανούς της, άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων σε όλους. 


Η Δρ. Χρ. Γιαννόπαπα στην πρώτη επαφή με τους χωριανού της

Την έβαλαν για πάντα στην καρδιά τους. Συμβολικά, σαν Αντίδωρο φιλίας και σεβασμού, προσφέραμε το βιβλίο «Χιώτικα Αφηγήματα» του αξέχαστου Π. Μαρτάκη των εκδόσεων του περιοδικού «Δάφνη» για να τιμήσουμε τον εργάτη του Χιώτικου πολιτισμού κ. Ευάγγελο Ρουφάκη για την τεράστια και αφιλοκερδή προσφορά του στο νησί μας. Αυτοί όλοι είναι που τιμούν με την ανιδιοτελή προσφορά και τον αλτρουισμό τους το νησί μας και κατ, επέκταση τη θεϊκή λέξη «Άνθρωπος». 



    
ΔρΣτ.  Κριμιζής και Δρ. Χρ. Γιαννόπαπα , μεταλαμπαδεύουν γνώση στα παιδιά της Λαγκάδας


Ας βαδίσουμε με σταθερό βήμα πάνω στα φωτεινά χνάρια της πορείας τους. Ας τους βάλουν οι νέοι μας σαν πρότυπα στη ζωή τους. Ακολούθησε συνεστίαση με εκλεκτούς Λαγκαδούσικους μεζέδες σε γνωστή ταβέρνα του χωριού μας. Το ότι ο Μεγάλος Αστροφυσικός μας κ. Σταμάτης Κριμιζής , λατρεύει την μαθητιώσα νεολαία, είναι παγκοίνως γνωστό. Μαζί με τον κ. Πάσσα, το έχουμε διαπιστώσει αρκετές φορές. Αυτή τη φορά όμως, ο ξεχωριστός Βρονταδούσης , συνεπικουρούμενος από την νεαρή χαμογελαστή Λαγκαδούσσαινα της Ευρωπαϊκής ΝΑΣΑ, υπερέβη τα εσκαμμένα. Εφαρμόζοντας την ευαγγελική ρήση : «φετε τ παιδία και μη κωλύετε ατ λθεν πρός με, των γαρ τοιούτων στν βασιλεία των ορανν. [Ματθ. ιθ' 14] »



                                         Οι φερέλπιδες νέοι των Καρδαμύλων 

Δίδαξαν. Μάγεψαν. Άνοιξαν πόρτες και οδούς. Προέτρεψαν στο καλό. Έδωσαν οράματα και στόχους στους ανθρώπους του αύριο. Τους προέτρεψαν με το δικό τους ζωντανό παράδειγμα να ακολουθήσουν τον ασφαλή δρόμο της καταξίωσης και της επιτυχίας. 
Το κυριότερο όμως.... αυτές τις οδυνηρές και δραματικές στιγμές που περνά αυτός ο αγιασμένος μα πολύπαθος τόπος, άφησαν σαν παρακαταθήκη τους την Ελπίδα ότι αξίζουν ο τόπος και αυτά τα παιδιά ένα καλύτερο αύριο. Μια καλύτερη τύχη. Σήμερα λοιπόν, ας πετάξουμε μαζί τους όχι στα αστέρια , μα στο ελπιδοφόρο αύριο.


                                                       Παλιοί γνώριμοι ....   


Ταπεινά σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας.

Μιχάλης Γ. Καριάμης
Συνταξ. Πλοίαρχος Ε. Ν

Ένας από τους λίγους τυχερούς της σύναξης


                         Ένας από τους τυχερούς νέους της ημέρας. Αυριανή ελπίδα μας




                                 Απλοί και ανθρώπινοι μπροστά στα μάτια των παιδιών  




                                               Κρεμασμένοι από τα χείλη τους 






                                                Με γυναίκες της Λαγκάδας 




Σημείωση Συντάκτη  :  
Η έως χθες άγνωστη στο χωριό της , την Λαγκάδα της Χίου ,   Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, εκτός των άλλων τίτλων και σπουδαίων θέσεων που έχει καταλάβει με την αξία της, σήμερα, κατέχει και την θέση της Πολιτικής Αναλύτριας του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος  ESA  (European Space Agency )  που αριθμεί 20 συνολικά χώρες. Η διακεκριμένη συμπατριώτισσα μας, παρά το νεαρό της ηλικίας της, είναι κάτοχος διδακτορικών   και μεταδιδακτορικών τίτλων σπουδών. Έχει εργαστεί σε πάρα πολλά πανεπιστήμια όλου του κόσμου.  Έως προσφάτως  εργαζόταν σαν μηχανικός του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στο  Ευρωπαϊκό Κέντρο  Έρευνας και Τεχνολογίας Διαστήματος  του γνωστού ως      (ESTEC)  με έδρα την Ολλανδία . Σήμερα ζει στο Παρίσι. Την χαρακτηρίζει απλότητα , σεμνότητα . Πάντα φιλική και καταδεκτική προς όλους με ένα διαρκές χαμόγελο πάντα στα χείλη. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου