'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΣΤΑ ΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΜΑΣ

               



       
                 
                 ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ   ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ 


                                                  Μνημείο  Γεράσιμου Ζωχιου 

Όχι, αυτό που κάναμε δεν ήταν εκδρομή . Στο Γαλαξίδι είχαμε πάει και είχαμε ξαναπάει με τον Ναυτικό Σύλλογο Κορυδαλλού, πολλές φορές. Προσκύνημα  στα ιερά και όσια που περιβάλουν το Ναυτικό μας επάγγελμα και τον κάποτε Περίφημο ασφαλιστικό μας φορέα, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).   Συνειδητό προσκύνημα στην ιστορία μας ήταν.  Έκφραση σεβασμού σε αυτούς  που δημιούργησαν την Μεγάλη των Ελλήνων Ναυτιλία.  Την κυρίαρχο παγκόσμια ναυτιλία . Την αφέντρα των θαλασσών του κόσμου. Αυτήν που επεκτείνει τα σύνορα της μικρής πατρίδας μας  στις εσχατιές του κόσμου.                              


Στο κάλεσμα του «ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ» , ανταποκρίθηκαν σύσσωμα τα μέλη του Συλλόγου μας, σε τέτοιο αριθμό που χρειαστήκαμε δυο πούλμαν. Ασπρομάλληδες  απόμαχοι του κύματος.
 Στυλοβάτες  και ακούραστοι αρωγοί της «Ανασυγκρότησης» αυτής της όμορφης πατρίδας που κατάστρεψαν οι πατεράδες και οι παππούδες των σημερινών δυναστών μας ... Γερμανοί..!  Μια και μιλάμε για έργα και ημέρες των Ούννων, δεν ξεχνώ να θυμίσω πως πριν φθάσουμε στο προγραμματισμένο τόπο του  προσκυνήματος μας, περάσαμε από τον χώρο Μαρτυρίου του Δίστομου . Ένας από τους πολλούς μαρτυρικούς τόπους της Αγίας Πατρίδας μας που οι «Πολιτισμένοι Τεχνοκράτες», άσπονδοι «Φίλοι»,  «Σύμμαχοι» και «Συνεταίροι » μας στην ΕΟΚ , έδειξαν το απάνθρωπο και ανθρωποκτόνο ποιόν τους. Λόγια πίκρας , οργής και πόνου για να μη ξεχνάμε και απορούμε για τη σημερινή τους στάση.

                         Ασπρομάλληδες απόμαχοι του κύματος, μέλη του ''ΝΑΥΣΥΚΟ''

Με φορτισμένο στο έπακρο το πατριωτικό συναίσθημα , φθάσαμε στην πανέμορφη Ναυτομάνα κωμόπολη.  Δυστυχώς,  έχασε πλέον τον κάποτε τρανό στόλο των ιστιοφόρων της. Κατάφερε όμως να διατηρήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα.  Τα αρχοντικά καπετανόσπιτα της. Οι λαμπροί ναοί της .  Το ναυτικό της Μουσείο . Οι προτομές και τα αγάλματα της,  δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά και μαρτυρεί την λαμπρή πορεία των ανθρώπων της , στο πέρασμα των χρόνων.  Σταθήκαμε, όχι τυχαία, μπροστά στο μνημείο  με την προτομή του Γεράσιμου Ζωχιού . Ιδρυτή και πρώτου πρόεδρου του ΝΑΤ. Αυτού του πρωτοποριακού ασφαλιστικού φορέα  που ιδρύθηκε το 1861 και χωρίς καμιά βοήθεια ή  συνδρομή του κράτους, εξελίχτηκε σε ένα από τα ισχυρότερα ταμεία του κόσμου.                         

                                            Ο Πρόεδρος του "ΝΑΥΣΥΚΟ" καπετάν Γιώργης Μαυράκης 

Τον ασφαλιστικό φορέα, που έπεσε ανεπίτρεπτα θύμα αφρόνων πολιτικών.  Τελέσαμε  τρισάγιο στη μνήμη του οραματιστή και δημιουργού. Ο Πρόεδρος του συλλόγου μας,  μπροστά σε ανθρώπους με σκυμμένες κεφαλές και δακρυσμένα μάτια,  με τρεμάμενη από συγκίνηση φωνή, διάβασε το ιστορικό του ανθρώπου και του ταμείου μας. Κάτω από χειροκροτήματα  και φωνές οργής  για τους υπαίτιους της συμφοράς μας, κατέθεσε  δάφνινο  Στεφάνι. Δεν άντεξα και φώναξα «Στη Φυλακή οι Φταίχτες  της κατάντιας μας»... Πιστεύω, γενική απαίτηση, όλου του δεινά χειμαζόμενου λαού της πατρίδας μας.


Ακολούθησε ή ίδια σεμνή τελετή και κατάθεση στεφάνου,  στο «Διεθνές Μνημείο της Γυναίκας του Ναυτικού». Πανέμορφο σύμπλεγμα μιας μάνας με τα παιδιά της να χαιρετούν  τον ναυτικό σύζυγο και πατέρα στο μακροχρόνιο μπάρκο τους.  Συγκλονισμένοι από πικρές μας τόσο γνώριμες και βασανιστικές μνήμες , αφήσαμε πίσω μας τους στεφάνους και τα δάκρυα μας σαν ταπεινό  «Ευχαριστώ» στις άψυχες μορφές και σε ότι συμβολίζουν.    




Βουβοί και Με σκυμμένες  κεφαλές, αντάμα με την οργή και τον πόνο μας, εν πομπή, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής στην τραγική και αβέβαια καθημερινότητα μας.  Συνάδελφοι μου ..... Η οργή και η Αγανάκτηση όλων μας , ας συντροφεύει, για όλη τους τη ζωή, αυτούς που με άφρονες πράξεις ή άλογες παραλείψεις  μας έφεραν σε αυτή τη συμφορά.




Μιχάλης Γ. Καριάμης

Συντ. Πλοίαρχος Ε.Ν
Τέως Πρόεδρος «ΝΑΥΣΥΚΟ»









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου