'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΣΥΚΙΑΔΑΣ









Στο πλευρό Λαγκάδας- Συκιάδας για τις ιχθυοκαλλιέργειες το Δ.Σ. Ομηρούπολης





Τε 20/7/2005





Την ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου Ομηρούπολης έλαβε η θέση των τοπικών συμβουλίων Λαγκάδας και Συκιάδας να μην αποδεχτούν τη μεταφορά ιχθυοκαλλιεργητικής μονάδας από τον κόλπο της Λαγκάδας στη θέση Κανόνι, λίγο νοτιότερα.

Παρόντες στη συνεδρίαση κάτοικοι από τα δύο χωριά, μέλη του Συλλόγου προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκάδας, που επέμειναν στη θέση τους να απομακρυνθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες ώστε να ανασάνουν οι κολπίσκοι της περιοχής και η Λαγκάδα να σταματήσει πλέον να είναι υποβαθμισμένη.
Κατηγορηματικός ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαληός σημείωσε ότι ο ίδιος δεν αποδέχεται άλλη συζήτηση πέρα από το να οριστεί το χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσης των μονάδων σε τουλάχιστον ένα μίλι από τις ακτές, θέση με την οποία είχε συμφωνήσει και ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας στη λαϊκή συνέλευση της Λαγκάδας.
Γι’ αυτό αποφασίστηκε ο Δήμος να ζητήσει σύντομα σύσκεψη με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τον επιχειρηματία για να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα και μόνο της απομάκρυνσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Παπαληός λέγοντας ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, δεν δέχτηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση μελών του Συλλόγου από τη Λαγκάδα που τάχθηκαν κατά του αντινομάρχη Νίκου Νύκτα θεωρώντας ότι ενώ τους είχε υποσχεθεί ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα πάει στη θέση Τσέτσερη (που προφανώς δεν υπάρχει αντίρρηση) τώρα έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο η πρόταση για Κανόνι..
"Ζητάμε το νόμο που καθορίζει την απόσταση που πρέπει να έχουν από τους οικισμούς και κανείς δεν μας το δίνει" σημείωσε ο κ. Βαγγέλης Μπολάκης, ενώ ο Μιχάλης Καρυάμης τόνισε ότι η άμεση απομάκρυνση είναι ζήτημα ζωής για το χωριό, που στη θάλασσά του πέφτουν και "ζωντανά" τα λύματα της αποχέτευσης.
Την επισήμανση ότι και οι ίδιοι οι ιχθυοκαλλιεργητές καταλαβαίνουν ότι ο βυθός έχει κορεστεί, για αυτό και συμφωνούν στη μετακίνηση, έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Λεοντάρας και Δημήτρης Αθανασόπουλος, ενώ ο Γιώργος Παντελίδης ζήτησε ο Δήμος να προετοιμαστεί και για εναλλακτικές πρακτικές δράσεις.
Εξάλλου επισημάνθηκε ότι στη θέση "Κανόνι" προγραμματίζεται η εκροή της αποχέτευσης Συκιάδας, ενώ με αφορμή σχόλιο του μέλους του Τοπικού Συμβουλίου Συκιάδας Κώστα Μαυρέλου επισημάνθηκε και το θέμα των 200 εργαζομένων που απασχολούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες και τονίστηκε ότι για αυτό και ζητούν χρονοδιάγραμμα μετακίνησης για να μην χαθούν θέσεις εργασίας. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου