'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ.


ΤΡΊΤΗ, 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2013


 

ΟΙ  ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ  ΤΟΥ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ  ΕΚΟΨΑΝ  ΤΗΝ ΠΙΤΑ  ΤΟΥΣ




Είναι αρκετές εκδηλώσεις που σε κάνουν να ρωτάς το εαυτό σου , γιατί έκαμες τον κόπο να πας και να χάσεις τον πολύτιμο χρόνο σου. Το αντίθετο συνέβηκε χθες στην εκδήλωση κοπής της πίτας του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΛΙΒΑΝΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Σκάβω βαθιά στη μνήμη μου να βρω κάτι το αντίστοιχο μα δεν βρίσκω όσο και αν ψάχνω. Ειλικρινά, για μένα ήταν ένα καλό μάθημα ουσίας και διδαχή. Μια τρανή απόδειξη στο γιατί αυτοί οι απλοί μα «τετραπέρατοι» άνθρωποι πρόκοψαν και ξεχώρισαν, σε σημείο να κατακτήσουν στην κυριολεξία, όλο τον κόσμο. Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Όλα είναι απόρροια σκέψης και ορθού προγραμματισμού.

Δεν έκρυψα ποτέ στη ζωή μου την απέραντη αγάπη μου για τους συμπατριώτες και αδερφούς Καρδαμυλίτες και Αιγνουσσιώτες. Αγαπώ όλους τους Χιώτες, μα αυτούς τους ξεχωρίζω. Τους ξεχωρίζω για τα έργα τις πράξεις και την έμπρακτη αγάπη για τον τόπο τους. Κρατώ ιερούς δεσμούς και δεν ξεχνώ πως την αρμυρή πορεία μου ξεκίνησα και τέλειωσα με Καρδαμυλίτικα βαπόρια. Οι άνθρωποι που γνώρισα και συνεργάστηκα, ανεξαρτήτως βαθμού και μόρφωσης ήταν όλοι τους ο ένας καλύτερος από τον άλλον. Τίμιοι, εργατικοί και οικογενειάρχες. Με ορισμένους από αυτούς με συνδέουν άρρητοι δεσμοί αδερφικής φιλίας και εκτίμησης. Με τίμησαν με το κάλεσμα να βρεθώ κοντά τους και είμαι τυχερός, γιατί απλόχερα μου δίδαξαν τον τρόπο, του πώς μετατρέπουν μια ταπεινή σύναξη κοπής πίτας, σε μεγαλειώδη και ουσιώδη εκδήλωση. Πόσο απλά μα πόσο μεγάλα τα έργα τους. 

Στην είσοδο της αίθουσας του ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, μας περίμενε ένας όμορφος ατομικός φάκελος με τις δράσεις και τον οικονομικό απολογισμό του συλλόγου τους. Η εκδήλωση άρχισε με προσευχή και τα κάλαντα των Καρδαμύλων από τα μέλη του Δ.Σ. Ακολούθως πέρασαν από το βήμα αρκετά άτομα χωρίς καν να κουράσουν. Οικονομία λόγου, για σεμινάρια. Θα αδικήσω τους ομιλητές αν προσπαθήσω να αποδώσω έστω και στο ελάχιστο τα σεμνά μα ακριβά τους λόγια. Λόγια σταράτα. Λόγια αντρίκια, ζυμωμένα με αρμυρό νερό, ιδρώτα. Λόγια μπροστάρηδων, σοφών καπεταναίων. Θα μείνω στην ουσία. 

Συγκίνησε βαθύτατα όλους μας ο αποχαιρετιστήριος λόγος του απερχομένου προέδρου καπετάν Στέφανου Ασπιώτη. Ο Θαλασσόλυκος που δεν τρόμαξε στις θάλασσες του κόσμου, χθες βούρκωσε και κόμπιασε αρκετές φορές ώσπου να πει τις μετρημένες κουβέντες του. Αποτέλεσμα, οι παρευρισκόμενοι να ξεσπάσουν σε τονωτικά χειροκροτήματα για να τον βοηθήσουν. Η κυρία Χαλδαίου τόνισε ό τι παραδίδουν ψηλά την συλλογική σκυτάλη πιστεύοντας ότι και αυτοί που θα την παραλάβουν θα την ανεβάσουν ψηλότερα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι παλαίμαχοι του κύματος, καπετάν Κώστας Φράγκος και καπετάν Ματθαίος Τσουπάκης, ζήτησαν νέα στιβαρά χέρια να οδηγήσουν το συλλογικό σκάφος με αγάπη και σιγουριά στην ασφαλή Καρδαμυλίτικη αγκάλη. Έδωσαν πατρική υπόσχεση ότι ανά πάσα στιγμή και λεπτό θα είναι κοντά στα νέα μέλη του συμβουλίου. 

Ο καπετάν Αλέκος Καραμούζος, με λόγια απλά και σίγουρα, γεμάτος αυτοπεποίθηση στο τι ζητά, πριν προβεί στον οικονομικό απολογισμό, έκανε μια δραματική και όλο ανθρωπιά έκκληση. Από βήματος, απευθυνόμενος προς όλους τους εφοπλιστές, ζήτησε να μην ξεχνούν τους ανθρώπους της γενέτειρας τους. Υπενθύμισε πως σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία των ημερών θα πρέπει να ναυτολογούν παιδιά των Καρδαμύλων και Ελληνόπουλα στα πλοία τους. 

Ακολούθησε η βράβευση μαθητών που διέπρεψαν με την εισαγωγή τους σε ανώτερα πνευματικά ιδρύματα και η κοπή της πίτας. Ένας πλούσιος μπουφές με κεράσματα έδωσε την ευκαιρία στη δημιουργία των καθιερωμένων στις περιστάσεις φιλικών παρεών, ενώ παράλληλα, αθόρυβα διεξήγοντο οι ψηφοφορίες σε δυο κάλπες για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβούλων και εξελεγκτικής επιτροπής. 

Προσωπικά ευχαριστώ τους Αδερφούς Καρδαμυλίτες για την Φιλοξενία τους. Για όσα με δίδαξαν αλλά και για την άκρως τιμητική αναφορά του ονόματος μου, συνδεδεμένο με την υπόμνηση συλλογής υπογραφών, ώστε να λάβει σάρκα και οστά το όνειρο της επίσκεψης του θρυλικού πλοίου «ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ» στο Μυροβόλο νησί μας. Ο Μεγαλοδύναμος ας τους έχει καλά και πάντα να προοδεύουν και να ευεργετούν. Πολλά έτη και μακροημέρευση στα μέλη και στον σύλλογο τους 

Αδερφικά 
Μιχάλης Γ.Καριάμης 
Συνταξ. Πλοίαρχος Ε.Ν



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου